Koliko sam vam samo puta pisao o mirisu sveže pečenih kolača u kući? Ni sam ne znam. Ili sam ipak malo preterao u proceni? Nije važno... miris pečenih kolača ne može da zameni ni jedan usrani „Ambi-pur“ ili „Aost“ ili bilo šta od tih električnih ili sprejastih mirisa koji svi po malo vuku na „Pokošrno seno“... ludački miris s kraja sedamdesetih koji je svaka dobra domaćinska kuća posedovala. Naravno, uz „Bum“... sprej za muve i komarce. Sve pozamašne zalihe tih „apsorpčivača neugodnih mirisa“ koje posedujem, a one nisu male verujte mi, menjao bih za miris sveže pečenih kolača. Žerbo kocke, Doboš torta, Buškani kolači, lenje pite, razni Japanski i drugi vetrovi... sve su to najbolji osveživači prostorija za svako domaćinstvo dobronamerno prema svojim ukućanima ali i putnicima namernicima koji bi još više namerno navraćali kad bi tih mirisa bilo više. Miris kolača nas je nekada privlačio više nego vuka miris ženke. Ili bar isto... jebem li ga. Nisam nikada bio vuk. To sam samo čuo. Valjda od Memedovića. Ne znam od koga bih drugo? Sve u svemu, magnetna sila koju stvara miris kolača jača je od magneta na generatorima u Đerdapu, u to sam siguran. Što ih ređe osećam iz rerne, sila je sve jača i jača. To se, valjda, zove obrnuta proporcionalnost... ako se dobro sećam. A izgleda da se bolje sećam matematike iz drugog srednje nego mirisa Princez-krofni dok se peku. Mislim na kore... o filu da ne pričam. Eh... a kakve je sve kolače moja mama pravila... Pravi ona njih i danas ali ja ne živim više s njom. Danas živim s ovom... što najviše voli da pravi, a i to jednom godišnje... kolače po metodu „smućkaj i prospi“... ili „umuti i baci“... ili... ma ne znam ni sam kako ih sve zovu. Samo da se ništa ne peče. Rerne se boji kao da je aligator iz Misisipija ušao u nju. U rernu mislim. Mada... i za nju nisam siguran, ali...
Situacija se dosta
izmenila od kada su ona i one njene štrikerke odlučile da njihove sastanke na
kojima kao štrikaju, a u stvari se bolje zajebavaju nego mi kada zaglavimo u
kafani... negde do pola tri noću, prave kod nas u dvorištu. Kažu... letnja šema. Nešto ih vreme nije htelo, jer je
sve do avgusta svake srede padala kiša i to baš negde oko pet popodne kada se
one skupljaju... kao majstori velike lože Srbije. Zato su svoje aktivnosti prebacile
na našu terasu. Mada, nisam primetio da su bile nešto potištene zbog toga.
Ma... sedele bi te i na sred Bulevara Oslobođenja i još bi bile srećne što zbog
njih sav saobraćaj mora da ide preko ostrva i trotoara. Sad bi neko pomislio da
mi smetaju? Ma kakvi. Od kada su njihovi „jadranski susreti“ kod nas, ova moja
svake srede pravi kolače. Sad... nekad one „umuti pa baci“ a vrlo često i one
prave... što mirišu. K'o kiflice od sala. Mada mislim da su za nju kiflice od sala isto što i za mene da
konstruišem novi Žeželjev most. I napravim ga. Sam. Al', mislio sam možda neka
od štrikerki napravi salenjake. A posle se setim... otkud salenjaci u sred
leta? Ali, dobro... ima tu još raznih lepih, čisto letnjih kolača, pa sigurno
će pasti i neka dobra tura. Međutim... evo prođe već pola avgusta a ja se još
nisam osladio s nečim... onako baš dobrim. Sve se svodi na ono njihovo „smućkaj
i prospi“. Recept pročitaš za 10 sekundi a kolače napraviš za 15 minuta? Pa
moja keva se za pravljenje kolača sprema ceo prethodni dan. Masira ruke, pucka
prstima, malo provrti glavom kao na jogi, recept koji ionako zna napamet
pročita još jednom pred spavanje... tada se najbolje pamti... To je prava
domaćinska priprema za pravljenje kolača.
Dobro... ne mogu da
kažem... par puta je i zamirisalo... Ali
kratko. Miris se razišao pre nego što su se i one razišle. Ni jedna košulja
ili majica mi se nije na'vatala ni malo mirisa. Izluftirale se za pola sata.
Kakvi su to kolači? Nigde mirisa vanile, čokolade, lešnika, kakAa, pečenih
oraha... samo neka smesa iz nekih kesica koje nikad nisam u životu video. Bar
da su onaj... „Doktor Etker“... uvek zaboravim kako se to piše... Taj je
mirisao do Limana. Njemu, čoveku, svaka čast. Njega je i moja keva koristila.
Te njegove kese su mirisale i dok su zatvorene. U samoposluzi samo prođeš pred
rafa sa njegovim proizvodima i već ti je dosta. A ove nove za to „umućivanje i
prosipanje“... Pa to nema dušu... nema šmek... nema ništa. Jebem ti ovu
globalizaciju. Sjebali su nam i kolače. Nego... sve se nadam... dok traju ove
njihove letnje „igre bez granica“ sa štrikaćim iglama raznih debljina... da ne
kažem Fi-jeva... što je, nadam se da znate, međunarodna oznaka za prečnik (ᶲ)... da će doći neka nova
štrikerka. Nova članica. Nisu primali „novo meso“ bar pet godina... ili više. Ako
dođe, možda bude iz neke domaćinske kuće gde se s kolena na koleno, odnosno s
ruke na ruku, prenosilo kako se prave kolači. Ma, ne samo kolači... sve kako
valja i kako Bog zapoveda. Ali trenutno su mi samo kolači na pameti. Toliko su
me „smutile i prosule“ da nemam volje da mislim na bilo šta drugo. Već sam
počeo da razmišljam da zastaklim terasu i uvedem grejanje... pa da i preko
jeseni i zime ostanu ovde. Ko zna... možda jednom i zamiriši... bar oko Božića.
Katoličkog. On prvi dolazi. Jer ni jedna od njih mi ne deluje kao da slavi
Mitrovdan ili Aranđelovdan... Pa onda, kad već ne slave jesenje svece...
čekaću... do Božića. Katoličkog. Šta se
može?
Pa sad se ceo život pojednostavio. Umesto komenatra udariš "Like" umesto da ispečeš,smutiš pa prospeš. A ti lepo mamine recepte u ruke pa im napravi kolače za njih kobajagi. Ako te mrzi,negde na pola posla napravi se šuntav i nesposoban,potraži savet neke iskusne domaćice iz grupe pa kad se uhvati posla ti se skloni. Treniraj ih tako nekoliko dana. Sledeći put kad priđeš u kuhinju,same će da spremaju...
ОдговориИзбришиLeba ti, daj poslušaj Blaženkin savjet, i onako kad je kolač u rerni, preostaje ti da posložiš suđe u mašinu za suđe , i to je to.
ОдговориИзбриши