Странице

_____________________UMIŠLjENA RAZMIŠLjANjA JEDNOG ZAMIŠLjENOG NAMĆORA___________________

субота, 9. јун 2012.

Kako lako formirati vladu...


           Ovih dana ko o čemu, svi ili o Rolan Garosu (a uskoro će o Vimbldonu) ili o čarobnom napitku koji bi spremio neki naš Čudomiks i omogućio da se članovi nekih stranaka multiplikuju pa da mogu nekako sami da formiraju vladu. E, sad onaj deo o tenisu postaje stvarno i interesantan i neverovatan, jer kad se došlo do toga da Srbi prate „gospodski“ i „beli“ sport mora da se nešto gadno razjebalo u svetu ili na kugli zemaljskoj. Očekujem u sledećih nekoliko godina da Srbijom zavlada i golf. Ako mogu da ga igraju neki crnci (pardon.... „ljudska bića sa drugačijom bojom kože“) što ne bi i mi? Šta nam vredi lupanje glave o fudbalu kad nam očito ne ide. Mi već skoro vekovima imamo trip da smo neka fudbalska nacija, a u stvari stvoreni smo za golfere. To je poprilično opušten sport. Ne trči se, ne moraš nekom drugom da nabacuješ loptu, ne moraš čak ni da mu je dodaješ, sve radiš sam (srpski san), a i zarađuje se solidno. Jedini problem je što bi svi da budu golferi, a niko neće da bude onaj mali što nosi štapove. Takav narod. Hirurga kol’ko hoćeš, ali asistenta naći - nauka. Svi vole da su glavni. Mada skoro da nigde nisu. Čak ni u kući. Dobro.... ima i nas izuzetaka, ali.... govorim više o širokim narodnim masama i prosečnoj srpskoj porodici. Mada.... i te prosečne srpske porodice su sve manje i manje, i uskoro će brojati 1,23 članova po porodici, pa ako i izgubiš dominantan položaj u istoj , i nisi na nekom velikom gubitku. 


            Nego.... da se vratimo mi na vladu. Mislim na vladu Srbije! Mnogo zajebana  i skoro nerešiva situacija! A mi što smo išli na glasanje džaba potrošismo đonove na cipelama hodajući ne znam ni ja koliko puta na ta biračka mesta jer gde smo bili - nigde, šta smo radili - ništa. Ovi sad novi skupštinari se stisli k’o kad ti se gadno prikenja negde u gradu pa moraš da staneš, prekrstiš noge (tako je lakše), i iz petnih žila pokušavaš da zaustaviš prirodnu detoksinaciju organizma, a kao nešto gledaš u izlogu.... prodavnice ženskih čarapa. Baš su te zainteresovale neke sa halterima?! Crne, normalno! Jedino što ti nedostaje je neko ko u njih može i da uđe, jer gospođa kod kuđe ne može da ih navuče ni na ruke i to sa skupljenim prstima. Ali, šta ćeš, u nešto moraš gledati. Pa nećeš valjda stati na sred Zmaj Jovine, gledati u njegov spomenik i kao analizirati da li je vajar utrefio Čika Jovu kako treba il’ je, ne dao Bog, pogodio k’o onaj Palmin umetnik Novaka Đokovića u vosku?! A koliko se samo sveća od toga moglo izvući? Ceo Novi Sad da pali i živima i za pokoj duše narednih bar godinu dana. A ovako.... Počeo je osetno lošije da igra od kada je samoga sebe video.... Verovatno zato što ga brine plastična operacija na koju će morati da ide jer ako onako izgleda.... Pa stres je to. I to ne mali. I eto.... opet mi na tenis.... a vlada?! Kako da napravimo vladu? Mislim.... kako da je oni formiraju, a to je isto kao da smo je mi formirali jer će nama i služiti. A kome bi drugo? Sama sebi? Ili još besmislenije - nekim drugim (tuđim) vladama? Taman posla!


            I baš zato sam razmišljao kako im pomoći da se izvuku iz te vrlo nezahvalne situacije u kojoj su rastegnuti kao tesne gaće. Razmišljao sam, razmišljao i nešto i osmislio. Jer pošto ne mogu nikako da naparim sve one koji hoće sa onima sa kojima hoće jer im se hoće, a danas je tehnoligija otišla mnogo dalje od politike, postavlja se pitanje šta će nam i vlada, i ministri, i skupština i izbori za sve to. U eri računara i digitalne tehnologije koja je preciznija i pametnija bar pedeset puta od.... Mirka Cvetkovića.... ili je bar samostalnija.... mi, tj. oni umesto nas (da se ne umaramo, jer dolaze topliji dani i vrućine) se satiru pokušavajaći da naprave neku.... kako su ono rekli.... da, efikasnu vladu.?! Ma ništa od toga nam ne treba. Sve to, u stvari, treba da rade računari. Ne baš ovakvi po kakvim sada drndam ovo moje mrsomuđenje.... možda ipak treba da budu nešto bolji od tih naših običnih kućnih.... mada.... ko je u politici u poslednjih 20 godina bio bolji, pošteniji, brži, racionalniji i efikasniji i od ovog mog razdrdanog „Pentijuma“.... već sam i zaboravio kog!? Pa dobro i ako treba da budu nešto bolji?! Pa kupićemo sve što treba za samo jednu ministarsku platu i još će nam ostati para da platimo članarinu za neki golf klub. U Srbiji, naravno! Kupimo kompjutere (imam povoljnu nabavku), postavimo ih u zgradu vlade, povežemo, umrežimo.... znam i ljude koji bi napravili odličan program. Uostalom, kao da je teško napraviti program koji bi bolje radio od.... Mrkele.... ili Dačića.... ili one što je o pravu znala koliko i ja o cveću pa je ipak bila Ministar Pravde.... a tek onaj „zn’či“ Ministar Odbrane.... pa za njega je i moja žena general Žukov! Dobro.... može i Paton.... za ove amerikanofile.  


            Sve u svemu ideja je dobra, vlada ne košta mnogo, postavlja se brzo, lako se „implemntira“, zna engleski, ruski, nemački, kineski, američki, francuski, australijski, brazilski, indijski.... ma zna sve. Nije potkupljiva, nema kuma, svastiku, šogora, pašenoga ni njegovog malog koji je završio prava i sad niko ne zna šta će s njim a u kući je nepodnošljiv, nema ni komšiju, nema nikog iz svog rodnog mesta.... Ma nema nikog da mu titra.... Sve rešeno.... A kola?! Pa kad rasprodamo ceo vladin vozni park u bar tri najveća grada ćemo za te pare napraviti metro. A možda i u nekim manjim. U Belu Palanku na primer!.... ili beše Kriva?!....Nije ni važno.... Napravimo ga i pustimo da se ljudi voze. To će im biti večiti luna park u mestu. Pa onda.... niko ne ide na službene puteve (ni zbog bilateralnih ni zbog multilateralnih sastanaka),.... niko ne otvara poluprazne sajmove, puste tržne centre, grbave puteve, prazne hale.... niko ne jede u skupštinskom restoranu „Karađorđevu“, salatu i palačinke  za 1 evro.... niko ne priča ništa na TV Dnevniku.... Ma u stvari ne bi ni imali dnevnik.... šta će nam?.... samo sport i vremensku prognozu.... pa i to imamo na kućnim kompjuterima. Čak i na telefonima?! Da li vi to uopšte možete da zamislite?! Pa ni izbora više ne bi bilo. Mislim.... iako bi ih bilo glasali bi preko mejla ili SMS, glasanje traje dva sata a rezultati se znaju za dva minuta. Čekaj.... A za koga uopšte da glasamo? Za „Demokratski“ računar, „Liberalni“ ili „Napredni“? Ko bi rek’o? Eto ti sranja! Ma da.... smislili bi oni već nešto takvo.... Nešto da nas vrate u tor. Recimo; „Demokratski“ računar propušta i obrađuje više zahteva za građevinsku dozvolu od „Naprednog“.... „Liberalni“ računar ima najbržu dostavu Kanabisa na kućnu adresu.... „Napredni“ još uvek radi sa patriotskim mapama iz 1991.... „DSS računar“ je isključijo EU iz Srbije.... „SPS računar“ isplaćuje penzije i do godinu dana unapred.... Ma da....
            Jebiga! A taman sam se obradovao! 

   

1 коментар:

  1. Анониман15. јун 2012. 19:30

    Dobra ti je ideja, samo još kad bi je pročitali oni koji treba da je pročitaju.
    Našu vladu, ili buduću vladu, bole polni organi za to što država propada i što ćemo se naći na listi negde odmah ispod Grčke, Španije, Italije, Irske...
    Nemam reči kako je kod sve komplikovano. A ona 4 es u grbu su svi zaboravili. Trebalo bi neko da ih na to češće podseća.

    ОдговориИзбриши